Уиндсърф | Кайт сърф | История | Екипировка | Дисциплини | Записване

История

Още в древността малки лодки кръстосвали моретата, както ни показват скални рисунки в пещери. Силата на вятъра била използвана за транспорт, риболов, за изследване и откриване на нови континенти и острови. В наши дни с вятъра и водата са свързани едни от най-красивите и атрактивни спортове – ветроходството, уиндсърфа и кайтсърфа.

Ветроходството води началото си от Холандия, където за първи път плаването в морето под ветрила било използвано за развлечение, а не за риболов или търговия. Там били построени първите яхти, което означавало лодка за разходка.

Уиндсърфът като разновидност на ветроходството и впоследствие като самостоятелно утвърден спорт се заражда още в края на 50-те години. Newman Darby искал да създаде малка лодка, която да се управлява чрез движението на ветрилото. Почти 15 години по късно той успял и заедно със съпругата си Naomi разработили и първият прототип. Три години по-късно независимо от откритието на Darby и Naomi James Drake, ветроходец и Hoyle Shweitzer сърфист, искали да обединят тези два спорта в един и също конструирали подобен прототип в Калифорния,САЩ.

Началото на 80–те години е период на невероятно бързото развитие на спорта. Тогава били проведени множество състезания, било дадено началото на Световната купа по уиндсърф и спорта влязъл в Олимпийските игри през 1984, проведени в Los Angeles. Развитието на технологиите и използването на нови материали доведе до пълна промяна в екипировката. Ветрилата вече са по леки, бордовете по широки. Всичко това улесни начинаещите и направи приятно изживяване първите опити на уиндсърфа. Новата екипировка направи възможно, обучението на уиндсърф и при децата. Днес това е възможно още от шестгодишна възраст.

Зараждането на идеята за плаването с помощта на кайт (хвърчило), става още през 13 век в Китай. Там кайта бил използван за транспорт като улавяйки силата на вятъра задвижвал канута. По-късно около 1800 година Geоrge Pocock увеличил значително големината на кайта и го използвал за задвижване на картове и кораби. Още тогава крилото било управлявано на 4 линии както е познат кайта и днес.

През 1994 Corey Russel създал така наречения KiteSki, което представлявало водни ски дърпани от кайт. По същото време върху развитието на дизайна на кайта работел и Peter Lynn. Постепенно ските били заместени от борд и така се зародил съвременния кайт. Голямо значение за развитието и усъвършенстването на кайта имат и французите Bruno и Dominique Legagnoix.

В наши дни кайта е един от най-атрактивните, красиви и бързо развиващи се спортове.

 
 
June 2024
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Зари Филева : "Преди една година нямаше да повярвам, ако някой ми беше казал, че ще карам сърф!"