История | Екипировка | Състезателни дисциплини

Състезателните дисциплини

ски

Развитието на ски екипировката доведе не само до развитие на техниката и нов облик на известните ни ски алпийски дисциплини (слалом, гигантски слалом, супер гигантски слалом и спускане), но и до възникването на нови.

Едни от най-популярните и атрактивни състезания днес са ски-кроса и фристайла. В ски-кроса състезателите стартират в серии по четворки (с елиминация) като преодоляват трасета с много виражи, рязки завои, бабуни и скокове.

Фристайлът се разделя на състезания по Биг еър (Big Air) - скокове с голяма амплитуда, халф пайп (Half Pipe) - комбинация от скокове, изпълнени в специално подготвено трасе с формата на улей, слоуп стайл (Slope Style) – скокове и трикове изпълнявани по трасе с комбинация от различни по форма и големина скокове и други съоръжения.

Друга много атрактивна част от алпийските ски са състезанията Биг маунтаин (BIg Mountain). При тях състезателите преодоляват необработен склон извън пистите, като класирането не е за време, а на базата на пет критерия оценявани от жури. Едни от най-известните такива състезания се провеждат в Шамони (Red Bull Snow Thrill), Вербие (Verbie Ride), Аляска.

сноуборд

Сноуборд дисциплините са слалом, гигантски слалом, супер G, паралелен слалом, паралелен гигантски слалом, бордер крос, Халф пайп, Слоуп стайл, Биг еър, и фрирайд. Правилата в сноуборд състезанията са взаимствани от тези при ските.

 
 
July 2022
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
Зари Филева : "Преди една година нямаше да повярвам, ако някой ми беше казал, че ще карам сърф!"